Spring til indhold

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM GEN2 ENERGY OG HIRTSHALS HAVN BANER VEJEN FOR GRØN TRANSPORT OG VÆKST

Hirtshals Havn og Gen2 Energy har indgået samarbejde om at udvikle Hirtshals Havn til et center for grøn brint. Dermed tager Hirtshals Havn et stort skridt på vejen mod en grønnere fremtid.

En aftale mellem den norske energivirksomhed Gen2 Energy baner vejen for, at Hirtshals Havn kan blive strategisk brohoved for det norske selskabs logistikaktiviteter på det europæiske fastland. Samtidig giver det mulighed for, at Hirtshals Havn kan udvikle sig til en brinthub for produktion, distribution og bunkring af grøn brint til blandt andet skibe og den maritime sektor i de kommende år.

– Vi er stolte over, at Gen2 Energy har udvalgt Hirtshals Havn som center for deres transport- og logistikaktiviteter af grøn brint, og det vil uden tvivl booste vores position som en vigtig spiller inden for grøn havneudvikling. Samtidig giver det vores eksisterende kunder nye grønne muligheder og åbner døre for tiltrækningen af nye virksomheder – især inden for det grønne segment, siger Steen Harding Hintze, udviklingsdirektør for Hirtshals Havns grønne udviklingsselskab, som vil blive lanceret den 20. september 2021.

Brintproduktionen på Hirtshals Havn vil blive baseret på den grønne elproduktion fra de nuværende vindmøller på havnen samt de fremtidige møller, der vil blive opstillet på den nye havneudvidelse, som forventes at stå færdig i 2026.

– Hirtshals Havn har en ideel placering og repræsenterer en stor mulighed for, at Gen2 Energy kan komme ind på det danske marked for vindenergi og få adgang til vedvarende energi til produktionen af grøn brint. Hirtshals Havn har potentialet til at blive et vigtigt strategisk center for Gen2 Energys aktiviteter og samtidig koble produktionen af grøn brint i Danmark og Norge sammen med et stærkt og lovende marked i den nordvestlige del af Europa, udtaler Jonas Meyer, CEO ved Gen2 Energy.

I forbindelse med Hirtshals Havns nye havneudvidelse forventes det, at der bliver etableret en terminal for modtagelse af grøn brint fra Norge, som skal videredistribuere brint til virksomheder på Hirtshals Havn og til markederne i Europa. Gen2 Energys indtræden på det europæiske marked via Hirtshals vil være med til at styrke forsyningskæden af grøn brint til slutbrugerne.

Foruden de ovennævnte muligheder på brintområdet, ser Hirtshals Havn også store afledte potentialer ved samarbejdet med Gen2 Energy.

– I forbindelse med produktionen af brint fra vindmøllerne bliver der frigivet ilt fra elektrolyseprocessen, som blandt andet kan understøtte udviklingen af landbaseret fiskeopdræt på Hirtshals Havn. Dette er blot en af de mange udviklingsmuligheder, som Hirtshals Havn kan forfølge, afslutter Steen Harding Hintze.

Kilde: Hirtshals Havn

Greenport North®
Nordsøen Forskerpark
Willemoesvej 2
9850 Hirtshals

+45 32 67 66 00
welcome@greenportnorth.dk