INNO-CCUS er et landsdækkende samarbejde, der arbejder på at udvikle og implementere nye løsninger til fangst, udnyttelse og lagring af CO2 i Danmark. Projektet har over 80 partnere fra både forskningsverdenen, erhvervslivet og myndighederne, og er en af fire grønne missioner støttet af Innovationsfonden. INNO-CCUS ledes af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og skal hjælpe Danmark med at nå sit klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030 og blive klimaneutral i 2050.
Delprojekt: lsicc
Under INNO-CCUS deltager Greenport North sammen med Aalborg Universitet og En2Save i delprojektet: Large Scale Integration of Carbon Capture in Energy Systems (LSICC).
Projektet handler om, hvordan CO2-fangst kan indgå i vores fremtidige energisystem. Her ser man blandt andet på, hvordan man bedst kan fange CO2 fra fabrikker og energi-anlæg og bruge det aktivt i stedet for at slippe det ud i atmosfæren. Derudover undersøger projektet, hvordan fangst af CO2 kan spille sammen med elnettet og fjernvarmen. Målet er at finde løsninger, der både virker i praksis og er til at betale – og som kan støtte Danmarks grønne omstilling frem mod 2045.
Udfordringen
Selvom teknologien til at fange og lagre CO2 allerede findes, er det stadig dyrt og besværligt at bruge i stor skala. Hvis det skal virke i praksis, skal det gøres nemmere, billigere og kunne bruges i mange forskellige sammenhænge. Samtidig kræver det, at mange aktører arbejder sammen, og at der findes gode løsninger til transport og lagring.
Løsningen
INNO-CCUS arbejder på fem områder, som tilsammen dækker hele vejen fra fangst til brug:
- Fangst af CO2 med kemiske metoder, som kan forbedres, så de bruger mindre energi og bliver billigere
- Fangst og lagring med naturbaserede løsninger, som for eksempel at lagre CO2 i jorden gennem skovrejsning eller biokul
- Sikker lagring under jorden, for eksempel i gamle oliefelter eller saltlag
- Anvendelse af CO2, hvor det bliver til nye produkter – som syntetiske brændstoffer eller byggematerialer
- Samfund og systemer, hvor man undersøger, hvordan det hele kan hænge sammen – både økonomisk, politisk og i forhold til borgernes accept
Effekten
INNO-CCUS skal hjælpe med at nedbringe Danmarks udledning af CO2 – især fra tung industri og energiproduktion. Projektet baner vejen for nye løsninger, der kan blive en del af fremtidens klimaløsninger, og samtidig skabe nye arbejdspladser og grønne forretningsmuligheder. Gennem samarbejde og ny viden arbejder projektet for, at CO2 ikke længere kun ses som et problem – men som en del af løsningen.
yderligere information
Klik her for at læse mere om projektet på INNO-CCUS website
Fakta
Start dato
Slut dato
Støttes af Innovationsfondens Innomission-program

Budget
Total budget:
€19.168.900
Finansstøtte:
€13.814.700
Kontaktperson

Hanne Skovby
Udviklings- og projektchef
Tlf: +45 54 33 51 43